top of page

Degelijk ***


Cutting Edge | The Devilles, ‘Komodo’

Degelijk.

The Devilles zijn een trio in een oerbezetting: gitaar, bas en drum. Muzikaal willen ze ook het warm water niet uitvinden: groovende rock met de laarzen diep in zompige bluesrock van de seventies, garagerock en een spat grunge, dat is wat ze brengen op hun tweede langspeler ‘Komodo’.

Voor de muzikanten, begin twintigers, is het niet evident om naar die jaren 70 terug te grijpen om je eigen muzikale taal kleur te geven. Maar ze doen dat heel degelijk. Dat is een pluspunt, maar ook direct een minpunt van deze plaat.

De nummers zijn met de nodige merites bijeengeschreven, ze beheersen hun instrumenten, weten de kop en de staart van een song goed zitten, maar daardoor verrast deze plaat ook op geen enkele manier. De nummers doorlopen onze gehoorgang zonder daar eens goed op een deur te bonken. Heel beleefd, dat wel, maar ook een beetje saai.

De eerste twee songs, bijvoorbeeld, zijn al voorbij voor wij er erg in hebben. Dynamiek en groovende gitaren bij de vleet, maar niets dat écht blijft plakken. Bij ‘Emphatise’ kruipen wij al eens iets verder op onze stoel. Een song gezegend met een ferm refrein dat ons een beetje doet denken aan Hanni El Khatib ten tijde van zijn laatste plaat.

‘Sharper than a knife’ doet zijn naam alle eer aan en laat met zijn grommende gitaar onze testosteronspiegel een stuk stijgen - ideaal om te cruisen. Een highway is misschien te hoog gegrepen, maar een doordeweekse tweevaksbaan moet toch kunnen. Ook ‘Take me in’ is een stevige rocker die ons in beweging brengt.

Voor de rest hinkt de plaat wat op twee benen voor ons, en dan val je al rap eens op je muil, natuurlijk. Degelijke songs, maar niets memorabels. Stevige rockers met attitude, maar toch mist ons oor weerstand. Goed groovende gitaren, maar toch ook weer niet echt een heel flitsende plaat.

Samengevat worden wij niet écht gelukkig van deze nieuwe plaat van The Devilles, maar we kunnen niet ontkennen dat er degelijke songs op staan. We hopen wel dat hun volgende worp het haar op onze borst wél doet rechtstaan. We blijven er alvast in geloven.

© Foto: Reckless Photography

Christophe Vanallemeersch © Cutting Edge - 16 december 2015bottom of page